Blog: Help! Hoe kies ik een fotograaf?

Zo… wat een keuzes moet je maken in de aanloop naar jullie huwelijk. Je wilt dat alles goed verloopt en vooral dat jullie grote dag mooi wordt vastgelegd door een bruidsfotograaf. Ik geef je 5 tips voor de keus van een fotograaf. 

Tip 1: Welke stijl spreekt jullie aan?

Elke fotograaf hanteert zijn of haar eigen stijl en werkwijze. In de bruidsfotografie zijn grofweg een drietal ‘hoofdstijlen’ te onderscheiden. Hierbij ontstaat natuurlijk ook enige overlap. In de traditionele stijl streeft de fotograaf naar mooie, veelal geposeerde foto’s. Hij probeert jullie hierin zo mooie mogelijk naar voren te laten komen. Het zijn vaak klassieke foto’s die worden gemaakt op bijzondere locaties. 
 
Bij de journalistieke stijl (ook wel reportage stijl genoemd) legt de fotograaf jullie trouwdag zo ‘echt’ mogelijk vast. Aan het eind van de dag kan hij zo jullie verhaal in beelden vertellen. Natuurlijk wordt er af en toe (een beetje) geposeerd, maar het doel van de fotograaf is om zo onzichtbaar mogelijk de unieke momenten te fotograferen. 
 
De fotograaf die de editorial stijl hanteer richt zich heel erg op details. Mooie bloemstukken, kleding, prachtige portretten en de bruidstaart. Hij legt het allemaal mooi en gedetailleerd vast. 
 
Bekijk samen veel foto’s en werk van fotografen om uit te zoeken welke stijl jullie aanspreekt. Veel van mijn foto’s vinden jullie onder hier.

Tip 2: Denk na over 'wat' willen jullie gefotografeerd hebben

Denk vooraf samen goed na over wat jullie vastgelegd willen hebben en bespreek dit met de fotograaf. Natuurlijk zorgt hij of zij ervoor dat de belangrijke momenten als het JA woord en het aansnijden van de taart worden vastgelegd maar misschien zijn er wel minder logische momenten of juist belangrijke personen die jullie niet willen missen in de fotoreportage. 
 
Bespreek deze zaken vooraf met jullie fotograaf zodat het ook daadwerkelijk gebeurt. Op de dag zelf kun je de ceremoniemeester vragen om bijvoorbeeld de organisatie van de groepsfoto’s te doen. De fotograaf kent al jullie gasten niet en daarnaast is het belangrijk dat hij of zij zich kan bezig houden met de compositie en het fotograferen en niet met de organisatie ervan.

Tip 3: Maak duidelijke afspraken

Elke fotograaf is uniek en hanteert zijn of haar eigen werkwijze. Zorg dat je duidelijk bent in wat jullie van hem verwachten en maak hier afspraken over. Wat gaan jullie betalen? En waarvoor? Komen er later geen onverwachte kosten bij? Hoe lang komt de fotograaf? Krijg je de foto’s ook digitaal geleverd? Willen jullie een trouwalbum? Een online fotogalerij om te delen met vrienden en familie? enz. enz. Zo maar wat vragen waarbij het antwoord per fotograaf kan verschillen. Maar hier afspraken over en laat ze vastleggen in een opdrachtovereenkomst.
 

Tip 4: Zorg een een klik met de fotograaf

Voor mij al fotograaf misschien wel het allerbelangrijkste: de klik met de fotograaf. Maak in jullie zoektocht naar een fotograaf kennis met de fotografen. Hebben jullie er vertrouwen in dat hij de klus klaart en zijn afspraken nakomt? De fotograaf is de hele dag in jullie directe omgeving en het is dan ook belangrijk dat je een klik met hem of haar hebt. Je moet je natuurlijk niet gaan irriteren 😜
Willen jullie kennis met mij maken om te kijken of wij een klik hebben?  Neem contact met mij op voor het maken van een afspraak.

Tip 5: Ga lekker oefenen

Zijn jullie niet gewend aan de camera? En wil je al fotograferend kennismaken met de fotograaf en zijn werkwijze? Spreek dan af om eerst een pre wedding shoot te doen. Bij veel fotografen is dit zeker een mogelijkheid. Je gaat dan samen alvast een paar uur op pad om foto’s te maken. Voor een relatief lage prijs heb je dan goede foto’s die jullie bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor de uitnodiging. Daarbij heb je direct kennis gemaakt en kunnen oefenen.
 
 

Ook leuk om te lezen:

Gemiddeld boeken bruidsparen 6 tot 12 maanden voorafgaand aan hun bruiloft.

Wil je weten of jullie trouwdatum nog beschikbaar is? Check mijn beschikbaarheid en neem vrijblijvend een optie.

2024 is bijna volgeboekt

Het trouwseizoen is (over het algemeen) beperkt tot de populaire maanden. Mijn agenda van 2024 is voor 90% gereserveerd en ook voor 2025 staat er al een groot aantal boekingen.

Zoek je nog een een fotograaf? Vraag naar mijn beschikbaarheid op jullie trouwdag

Tijdloze foto's van jullie bruiloft

Check beschikbaarheid