Blog: Mijn tips voor jullie bruiloft

Iedere trouwdag is anders. Iedereen heeft zijn of haar eigen wensen. Echter, een aantal zaken komt wel vaak terug. En daaruit heb ik een aantal tips voor jullie samengesteld. Deze tips zijn gebaseerd op mijn jarenlange werk als trouwfotograaf, de 10 tallen bruiloften die ik hierdoor meegemaakt heb en het feit dat ikzelf ‘ervaringsdeskundige’ ben ;-). In 2016 ben ik namelijk zelf getrouwd 🙂

Tip 1: Gebruik een (online) planningstool

Wij hebben ‘m zelf gebruikt toen we bezig waren met onze voorbereiding. Daarnaast hoor ik er vaak andere bruidsparen over. De Planningstool van The Perfect Wedding. Een fantastisch online hulpmiddel en bovendien via je telefoon altijd bij de hand. De tool bevat een groot aantal checklists met zaken waar je waarschijnlijk nog nooit aan hebt gedacht. De tool helpt jullie o.a. met het bijhouden van jullie budget, het maken van de dagindeling en de gastenlijst. Ook leveranciers kun je makkelijk bijhouden. Alles op een plek.

Tip 2: Boek leveranciers op tijd

Klinkt logische he? Soms lijkt jullie grote dag nog heel ver weg en heb je voor je gevoel nog alle tijd om dingen te regelen en te boeken. Helaas zijn jullie hoogstwaarschijnlijk niet de enige die op ‘jullie’ datum in het huwelijksbootje stappen. Locaties, de catering, de fotograaf  en een dj of band zijn zo maar wat leveranciers die jullie rustig willen uitzoeken en vergelijken. Begin op tijd met het bezoeken van mogelijk locaties en het kennismaken met de andere leveranciers. Op deze manier hebben jullie rustig de tijd om vergelijkingen te maken en een goede beslissing te nemen. Boek jullie leverancier op tijd! zeker in het hoogseizoen is het aan te raden om dit tenminste 8 maand voor jullie huwelijk te doen.

Tip 3: Maak afspraken met jullie cateraar

Hebben jullie dorstige vrienden en familie? Informeer eens bij je cateraar of je de drankrekening vooraf kunt ‘afkopen’. Op deze manier betaal je een bedrag en schrik je achteraf niet van de drankrekening als er veel gedronken is. Het had ons indertijd veel minder geld gekost 😉

Tip 4: Wees scherp op jullie budget

Een bruiloft is de ultieme gelegenheid om (ongemerkt)  veel meer geld uit te geven dan jullie vooraf van plan waren. Wees scherp op jullie budget en gebruik het hulpmiddel uit de planningstool. De post ‘onvoorziene kosten’  in jullie begroting wordt vast meer aangesproken dan je verwacht. Bijvoorbeeld met ‘last minute’ aankopen of decoratie spullen. Veel kleine bedragen samen kunnen uiteindelijk zorgen voor een grote kostenpost.

Tip 5: Eet goed

Klinkt logisch toch? Maar je zult niet de eerste zijn die ’s ochtend moeilijk ontbijt vanwege de spanning of door de drukte niet aan eten denkt. Vaak is het eerste ‘officiële’ eetmoment de bruidstaart. Tegen dat moment is de dag al ver gevorderd. Zorg dat je goed ontbijt. Daarnaast is het altijd handig om een zakje brood mee te nemen voor de kleine momentjes tussendoor. Zo zitten jullie tenminste niet met een knorrende maag naar de trouwambtenaar te luisteren 🤪 

Tip 6: Plan voldoende tijd voor de fotoshoot​

Een goede en relaxte fotoshoot kost tijd. We zijn zomaar 2 uur kwijt. We moeten naar een of meerdere locaties reizen, zoeken naar mooi plekjes en composities en natuurlijk veel verschillende foto’s maken. Vaak doen we de fotoshoot voor de ceremonie en andere officiele momenten. Het is dan ook wel fijn om de dag relaxed te beginnen. Hebben we tijd over? Dan maken we toch gewoon extra foto’s. Of we drinken een lekker kopje koffie. Willen jullie extra tips m.b.t. fotografie? Je vindt deze tips hier.

Tip 7: Kies een alternatieve locatie voor slecht weer

Natuurlijk hopen we op mooi weer en kunnen we lekker buiten fotograferen. Maar ja, het weer hebben we niet in de hand. Een paar foto’s in de regen kan best mooi zijn, maar waarschijnlijk willen jullie je bruidskleding nog even langer netjes houden. Denk daarom vast na over een alternatieve fotolocatie voor als het slecht weer is. Houd hierbij ook rekening met bereikbaarheid, reistijd en parkeergelegenheid.

Tip 8: Plan meerdere korte fotoshoots

Veel bruidsparen kiezen ervoor om op een moment van de dag de fotoshoot in te plannen. Dit is natuurlijk prima. Soms kan het praktisch en/of leuk zijn om dit te verdelen over de dag. Op deze manier kunnen we optimaal gebruik maken van de verschillende locaties en lichtsituaties. Lang hoeft dit niet te duren. Een paar prachtige foto’s tijdens zonsondergang zijn zo gemaakt. In mijn portfolio zijn een aantal foto’s te vinden die gemaakt zijn tijdens de zonsondergang.

Tip 9: Blijf relaxed

Ik moet de eerste bruiloft nog meemaken waarbij alles precies volgens plan verloopt ☺️  Er is altijd iets dat anders gaat dan jullie hadden gepland of wellicht hadden gehoopt. Probeer je er niet te druk om te maken, waarschijnlijk hebben je gasten het niet eens door en lach je er later samen nog hartelijk om.
 

Tip 10: Geniet!

Ik sluit deze tips af met de belangrijkste: GENIET. Jullie huwelijk is  natuurlijk gewoon jullie moment. Vergeet daarom vooral niet om samen te genieten van jullie prachtige dag en alle lieve gasten.
 

Ook leuk om te lezen

Gemiddeld boeken bruidsparen 6 tot 12 maanden voorafgaand aan hun bruiloft.

Wil je weten of jullie trouwdatum nog beschikbaar is? Check mijn beschikbaarheid en neem vrijblijvend een optie.

Check beschikbaarheid